Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία κρέατος

Στην εποχή που ζούμε οι καταναλωτές επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε ότι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά και ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο σε ότι αφορά το περιβάλλον. Ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατροφής τους, και τη γενικότερη ευεξία: προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χωρίς γλουτένη ή πρόσθετα, χωρίς τεχνητά συντηρητικά άλλα και συσκευασμένα σε 100% βιώσιμη και ασφαλή συσκευασία κερδίζουν καθημερινά έδαφος.

Οι καταναλωτές επίσης είτε για λόγους ασφάλειας σε ότι αφορά τον COVID-19 ,είτε λόγω έλλειψης χρόνου μειώνουν το χρόνο παραμονής τους στο κατάστημα ή προτιμούν την αγορά μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες . Αυτό σημαίνει αύξηση των ετοίμων συσκευασμένων προϊόντων όπως το κρέας το κοτόπουλο και τα αλλαντικά και αυτή η τάση είναι συνεχώς ανοδική. Αντιμέτωπη με αυτήν την αναμφισβήτητη πραγματικότητα, η βιομηχανία κρέατος τη λαμβάνει υπόψη και αλλάζει τα παραδοσιακά της συστήματα παραγωγής και συσκευασίας για άλλα που είναι πολύ πιο ασφαλή, οικολογικά, καινοτόμα και βιώσιμα.

Ο τομέας του κρέατος, όπως και οι υπόλοιποι τομείς των τροφίμων, αντιμετωπίζουν τις καθημερινές προκλήσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια των

τροφίμων, τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της παρουσίασης του προϊόντος και αναζητεί άμεσες και αξιόπιστες λύσεις.

Για αυτό τον λόγο μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις που παρατηρούνται στη βιομηχανία κρέατος έχει να κάνει με τη βελτίωση της συσκευασίας. Με αυτή τη βελτίωση επιτυγχάνονται όχι μόνο όλα τα παραπάνω αλλά και ένα άλλο μεγάλο ζητούμενο όπως η μείωση των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Όταν το τρόφιμο παράγεται αλλά χαλάει πριν φτάσει στον καταναλωτή, όλοι οι πόροι που χρειάστηκαν για τη δημιουργία του - από την παραγωγή έως τη μεταποίηση – αλλά και κατά την επεξεργασία τη συσκευασία και τη μεταφορά του σπαταλούνται. Η παραγωγή τροφίμων είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Για αυτό τον λόγο η βιομηχανία του κρέατος αναζητεί πλέον νέα συσκευαστικά συστήματα σχεδιασμένα για να προσφέρουν στο προϊόν τη μέγιστη προστασία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των τροφίμων που καταλήγουν στα απόβλητα. Ας λάβουμε υπόψη ότι το 20% των παραγομένων τροφίμων στην Ευρώπη καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο .

Γράφει ο Στέφανος Τσαλαπάτης
Χημικός Μηχανικός
με 20ετή εμπειρία
στο χώρο της
συσκευασίας. Είναι
ιδρυτής της NOVEL
PACK που είναι
εξουσιοδοτημένος
αντιπρόσωπος της
SΕΑLED AIR για
λύσεις CRYOVAC®


Η SEALEDAIR καλύπτει όλες τις κύριες μεθόδους συσκευασίας που μπορούν να ενεργοποιήσουν καινοτόμες αλλαγές ακόμα και με περιορισμένες απαιτήσεις κεφαλαίου. Στόχος να επιτευχθούν όλες οι παραγωγικές και περιβαλλοντολογικές απαιτήσεις με ταυτόχρονά διασφάλιση της ασφάλειας και του παρατεταμένου χρόνου ζωής του προϊόντος.


Αυτό επιτυγχάνεται με πλαστικά μειωμένου πάχους αλλά με εξαιρετικά χαρακτηριστικά όπως και με ανακυκλώσιμα πλαστικά, συμβάλλοντας έτσι στο μέγιστο στην κυκλική οικονομία.Σε ότι ειδικά αφορά το κρέας η SEALEDAIR προσφέρει μια μεγάλη σειρά μηχανών συσκευασίας της CRYOVAC® που σαν στόχο έχουν :

 • Την αυτοματοποίηση της διαδικασίας συσκευασίας
 • Τη διασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης παραγωγικής διαδικασίας
 • Την ιχνηλασιμότητα και ελαχιστοποίηση των απωλειών
 • Τη μείωση του χειρωνακτικού τρόπου διαχείρισης προϊόντων ( ελαχιστοποίηση ανθρώπινης επαφής ) στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή COVID-19 εποχή.
 • Τη μείωση της ποσότητας των χρησιμοποιημένων πλαστικών μέσω της τεχνολογίας « reduced or zero scrap “ σε μια σειρά από μηχανές συσκευασίας

Αυτές είναι οι νέες βασικές ανάγκες που αναζητεί να καλύψει η βιομηχανία κρέατος, γιατί ακόμα και σήμερα κάποιες από αυτές καλύπτονται μερικώς από τα υπάρχοντα συσκευαστικά συστήματα.

Μια σειρά από καινοτόμες συσκευαστικές προτάσεις έρχονται ως λύση :
CRYOVAC® DARFRESH® συσκευασία skin υπό κενό :

 • Παρατείνει τη διάρκεια ζωής του κρέατος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο συσκευαστικό σύστημα
 • Διατηρεί το χρώμα του φρέσκου κρέατος ζωντανό και συμβάλει στην ωρίμανση του
 • Εξαλείφει τη διασταυρούμενη μόλυνση κατά τη μεταφορά ή στο ράφι λόγω των απόλυτα στεγανών συγκολλήσεων
 • Προσφέρει βελτιωμένα logistics και αρίστη παρουσίαση


Προσφέρει βελτιωμένα logistics και αρίστη παρουσίαση
CRYOVAC® ΣΥΡΙΚΝΟΥΜΕΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ OPTIDURE®

 • Μειώνουν το βάρος του πλαστικού έως και 60% σε σχέση με την εφαρμογή θερμοδιαμορφωσης
 • Βελτιώνουν την ασφάλεια των τροφίμων λόγω της απόλυτης στεγανότητας
 • Με υψηλό φράγμα σε οξυγόνο που αποτρέπει την μικροβιολογική ανάπτυξη
 • Βελτιώνουν την εμφάνιση του πακέτου με εξαιρετική στιλπνότητα, φωτεινότητα, και διαφάνεια.
 • 'Εχουν εξαιρετική αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις ( προϊόντα με κόκαλο )

CRYOVAC® BDF® FILM

 • Μειώνει το βάρος του πλαστικού σε σχέση με οποιοδήποτε λαμιναρισμένο υλικό έως και 60%
 • 3 φορές λεπτότερο και 1/3 ελαφρύτερο από οποιοδήποτε εναλλακτικό υλικά για HFFS εφαρμογή
 • Πολύ ευέλικτο, εκτυπώσιμο, υψηλής αντοχής με παράλληλη χρήση περιεκτων οποιοδήποτε τύπου και σχήματος ή καθόλου περιεκτων .

Οι δεσμεύσεις από την πλευρά της συσκευασίας είναι συγκεκριμένες: Μέχρι το 2025 oλες οι πλαστικές συσκευασίας θα είναι 100% ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες. Το ανακυκλωμένο περιεχόμενο στις πλαστικές συσκευασίες θα είναι κατά μέσο όρο 50% ( από το οποίο το 60% να είναι μετά από προηγούμενη καταναλωτική χρήση). Η επέκταση των μοντέλων επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών και η ανάπτυξη συνεργασιών για επέκταση της ανακύκλωσης ( μηχανικής και χημικής ) είναι επίσης ανάμεσα στις δεσμεύσεις.

Η βιομηχανία κρέατος έχει πλέον στη διάθεση της τις κατάλληλες προτάσεις για να επενδύσει σε ότι αφορά τη συσκευασία και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.